top of page
Samensteller Lex

Vergunningen in Frankrijk

Een Smart huis bouwen in Frankrijk. (Tiny House)

 

Nadat je als eerste vergunning Certificat d` urbanisme  hebt aangevraagd en de PLUI hebt doorgenomen, kun je de architect aan het werk zetten om je woning te ontwerpen. Een architect inschakelen is verplichting als je gaat bouwen boven de 150m2.  Kleiner dan 150m2 mag je zelf als architect spelen.

Wat dien je in te leveren bij Permis de construire (bouwvergunning)?

Naast de vragenlijst dien je in de bijlage de volgende zaken aan te leveren, deze zijn genummerd van PMCI 1 t/m PMCI 8 (blad 9/13): 

PMCI 1. Een situatie tekening, schaal 1:1000

PMCI 2. Een plattegrond tekening van de woning schaal 1:50 of 1:20

PMCI 3. Een doorsnede tekening, schaal 1:50 of 1:20 van de woning met de fundering (onder het maaiveld)

PMCI 4. Een beschrijving wat je gaat bouwen, betreffende de woning zelf

PMCI 5. Een aanzicht tekening schaal 1:50 of1:20 van de 4 fronten van de woning en bovenaanzicht van het dak

PMCI 6 Een beschrijving wat je gaat bouwen in in relatie tot de omgeving

PMCI 7. Een foto wat de situatie ter plaatse weergeeft waar de woning wordt gebouwd. Vergeet hierbij niet te verwijzen naar de kijkhoek weer te geven op de tekening bij PMCI 1.

PMCI 8. Een foto wat de situatie van de directe omgeving weergeeft, vergeet ook hier niet te verwijzen naar de 2e kijkhoek op de tekening bij PMCI 1.

Ik ben steeds van nieuwbouw uitgegaan, maar voor een verbouwing geldt natuurlijk dat je een oude en een nieuwe situatie moet weergeven. Hetzelfde geldt als je delen van je woning afbreekt, hiervan is een apart hoofdstuk opgenomen voor sloopwerkzaamheden.


Naast de 8 genoemde onderwerpen zijnkomen er nog 1 of 2 items bij:

PCMI 14-1. Een verklaring over het thermische label betreffende de isolatie en ventilatie ( Le formulaire attestant la prise en compte de la réglementation thermique. [Art. R. 431-16 j) du code de l'urbanisme]. Let op! Alleen vraag PCMI 14-2 beantwoorden is onvoldoende ondaks dat er ou (of) bijstaat. Bij mij is dat niet gelukt.
 

Voor het beantwoorden van de vraag PMCI 14-1 ben je afhankelijk van een speciaal bureau. Er zijn er velen, maar de beste uitleg en schappelijke prijs heb ik gevonden bij: https://www.e-rt2012.fr/  Weliswaar een bureau in Nantes, maar alles gebeurd online. Het is een soort energielabel opgemaakt uit de aan te leveren stukken.

 

Er is 1 uitzondering (nog voor dit jaar, 31 december 2022). Wanneer je woning < 50m2 dan kun je de vraag voor het zgn. energielabel zelf gratis aanmaken. Ga hiervoor naar onderstaande website (hier moet je wel eerst een gratis account aanmaken): 

 

Ga naar http://www.rt-batiment.fr Kies helemaal rechts Attestations ofwel direct naar: http://www.rt-batiment.fr/attestations-de-prise-en-compte-de-la-rt2012-a96.html of https://re-batiment2020.cstb.fr/attestations/  Kies hier: RT 2012 of RE 2020: 

 

Generator om een attestation te maken:

Operations - Generaties attesten - RT2012 (rt-batiment.fr)

 

Représentant MOA

Hier gewoon je eigen naam invullen met adres gegevens.

Hierna kun je gratis een RT2012 attest genereren.

 

Een reactie/vraag aan Lex

Bedankt voor de inzending!

Samenvatting

 

1. Dit heb je nodig of er gebouwd mag worden.

    Certificat d`urbanisme, aanvraag kun je hier downloaden.

2. Dit heb je nodig wat er gebouwd mag worden.

    PLUI in het Nederlands (regio-afhankelijk) klik hier.

3. Dit heb je nodig hoe je gaat bouwen (bouwvergunning)

    Permis de construire kun je hier downloden.

 

bottom of page