top of page

Waar begin ik, om mijn huis SMARTER te maken?

Smart-huis.com gaat over hoe je je huis kunt voorzien van slimme apparaten en aanvullende producten zoals b.v. schakelaars en sensoren.

Dit hoofdstuk gaat over waar te beginnen? In mijn eerste verhaal vertelde ik al dat een internet verbinding een eerste vereiste is om slimme apparaten, schakelaars en sensoren te laten werken. Een goede internet verbinding is dus van belang.

De meeste mensen hebben als ze een "vaste" aansluiting hebben, een modem van hun provider gekregen. In mijn geval een Experiabox V10A. Veel providers zullen deze wel gebruiken, maar ik ben er niet zo tevreden over. Ik heb er een router achter gezet en mijn (WiFi) netwerk heb ik ingesteld op deze router.

 

 

 

 

m meer te weten te komen wat er allemaal te koop is op dat gebied.

Veel is er veranderd, maar in de jaren 50 kwamen de eerste TV's in de huizen. De eerste telefoons hingen aan de wand in de gang. Het lichtknopje zat naast de deur als je een kamer binnenkwam. De eerste computers stonden op een zolderkamer, zonder internet. We deden in het begin hoogstens wat spelletjes en konden nog geen 10% dan wat we er nu mee kunnen. De PC is voor dagelijkse doeleinden achterhaald, we doen meer met onze telefoon dan op de pc/laptop. De fax is alweer verdwenen en we appen meer dan dat we mailen. 

Google was 1 van de eersten die ons min of meer middels internet afhankelijk maakten van de pc/laptop en telefoon.
Heb je eenmaal een internet abonnement dan kun je heel veel én gratis. We zoeken alles eerst op voordat we een stap buiten de deur zetten.

Na de zoekmachine kwam er G-mail, daarna de tekstverwerkers, spreadsheets, presentatie en tekenprogramma's zoals Sketchup.

Allemaal gratis, mits je niet teveel gebruikt anders moet je een uitbreiding kopen.

Waarom zou je je huis niet gratis laten bedienen? Goed, het kost wat privacy, maar die zijn we voor een heel groot gedeelte al kwijt, voor degene die dat niet wist. Oké de hardware moet je kopen, maar eenmaal een internetprovider als abonnement, dan kun je er een heel eind komen in het bedieningsgemak in je huis.

Sinds jaren stoort mij de manier van TV kijken en vooral de aansluiting daarvan het meest. Een kastje hier en een kabeltje daar.
Om maar niet praten over allerlei randapparatuur die om de TV heen staan, een videorecorder, een digitale TV ontvanger, die eigenlijk al in iedere TV zit. Dubbel op dus. Maar dit alles kan allemaal weg dankzij Google. Google maakt zelf geen TV's maar maakt van iedere eenvoudige TV een Smart TV.

Heeft u nog steeds een afstandsbediening met cijfertjes erop van 0 tot 9? Dan is het tijd voor verandering.
Niet alleen de cijfertjes zijn overbodig geworden bijna alle knoppen zijn niet meer nodig op de afstandsbediening.
Je kunt ook zeggen heel de afstandsbediening is overbodig, maar dat is een ander verhaal.

Ik ben begonnen met mijn huis slimmer te maken met mijn TV en mijn muziek door middel van  Google apparaten.

 

De producten verkoop ik niet allemaal zelf maar worden verzonden door de fabrikanten/groothandel zelf. 
Ik wil me objectief houden wat de producten betreft omdat ik het groter geheel n.l. een goed en mooi Smart Huis belangrijker vind dan de verdiensten er op. 

Je moet dit zien als een 1e blog, die uiteindelijk leidt naar een Smart Huis en "Off the grid" die ik ga bouwen in Frankrijk.

Lex, mei 2021.

bottom of page